Taustaa

Forssan seudulla on pitkä perinne musiikin harrastustoiminnassa. Jo 1700 – 1800-lukujen taitteessa oli Jokioisten kartano merkittävä kulttuurikeskus, jossa järjestettiin säännöllisesti musiikki – ja muita taidetilaisuuksia. Kartanon silloinen omista Ernst Gustav von Willebrand oli myös Turun soitannollisen seuran puheenjohtaja.

Vuodesta 1871 alkaen Forssassa alkoi toimia jousisoitinpohjainen salonkiorkesteri ja myös puhallinorkesteritoiminta alkoi samoihin aikoihin. Monipuolinen musiikkitoiminta jatkui lähes katkeamatta, innostuneena ja vireänä viime vuosikymmenelle saakka tuottaen monia kansainvälisestikin tunnettuja taitajia ja koko Suomen musiikkielämän vaikuttajia niin klassisen kuin kevyenkin musiikin puolelta.

Alueen nykyisistä toimijoista vanhin ja tunnetuin konserttien järjestäjä on tammelalaissyntyisen professori Pekka Salomaan 1980- luvun alussa perustama Lounais-Hämeen Musiikkipäivät. Yhdistys on toimintansa alusta alkaen organisoinut kesäisten oopperalaulukurssien ympärille muodostunutta festivaalia kunnianhimoisine ooppera- ja operettiesityksineen sekä järjestänyt yksittäisiä konsertteja pitkin vuotta. Sekä kesäisillä juhlilla että muissa konserteissa se on pyrkinyt antamaan erityisesti nuoremmille, uransa alkuvaiheessa oleville muusikoille edellytyksiä luovuutensa ja taiteensa toteuttamiseen. Heidän konsertteihinsa ja niiden järjestelyihin on suhtauduttu samalla ammattimaisella vakavuudella ja kunnioituksella kuin kokeneiden mestareiden konsertteihin, joita yhdistys myös on säännöllisesti järjestänyt.

Lounais-Hämeen Musiikkipäivien perustava kokous pidettiin 18.12.1980 Lounais-Hämeen Musiikkiopistolla, jolloin oopperalaulaja Pekka Salomaa, opiston rehtori Tauno Lehtonen, laulunopettaja Kerttu Rautio-Mansikkaniemi ja joukko muita paikallisia musiikin ystäviä kokoontui suunnittelemaan vanhan Lounais-Hämeen viiden kunnan, Forssan, Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän sekä Someron ja Urjalan alueille ulottuvaa kesäistä musiikkitapahtumaa.

Aluksi yhdistys toimi toimikuntana, joka järjesti kesällä 1981 ensimmäiset laulukurssit Tammelan Mustialassa. Sen päätöskonsertin ohjelmasssa oli katkelmia ja aarioita Mozartin oopperoista,

  • Taikahuilu, ensemblen valmistajana Timo Honkonen, säestäjänä Jussi Laukola.
  • Cosi fan tutte, ohjaaja Marja Eskola, säestäjä Kirsti Sarmanto
  • Duetto oopperasta Don Giovanni, ohjaaja Pekka Salomaa, säestäjä Zoltan Vârady
  • Figaron häät, ohjaaja Pekka Salomaa, säestäjä Auvo Sarmanto

Seuraavina vuosina tapahtuma siirtyi Tammelan koulukeskuksen tiloihin, jossa kehittyvälle kurssitoiminnalle oli tarjolla luokkatiloja ja opetuskeittiö ruokailun järjestämiseen. Kotiteollisuuskoulun yhteyteen oli valmistunut opiskelija-asuntoja, joista saatiin sujuvasti majoitustilaa.

Alkuvuosien tapahtumia

1980-luku
  1980 18.12. perustettiin Forssan Musiikkikoulussa toimikunta kesäkurssien järjestämiseksi laulajille.
  1981 13.-18.7. järjestettiin 1. Oopperakurssi Tammelan Mustialassa.
  1982 Oopperakurssit, sekä Donizettin Ovikello -kamariooppera, jota esitettiin Ali-Tuomolan ladossa Teurolla (kutsuttiin lato-oopperaksi), päätähtenä Erkki Liikanen.
  1983 Opperakurssit sai nimen Lounais-Hämeen Musiikkipäivät. Ovikellon uusinta sekä useita pienoisoopperaesityksiä.
  1984 Musiikkipäivät siirtyi Mustialasta Tammelan koulukeskukseen - Ovikellon uusinta, kartanokonsertteja Jokioisilla ja Marttisen ooppera Noitarumpu.
  1985 Yhdistyksen rekisteröinti, Mozartin Cosi fan tutte -oopperan esitykset Tammelassa ja Helsingissä.
  1986 Ilmari Hannikaisen Talkootanssit-näytelmä Saaren kansanpuistossa, oopperaprofessori Brauer Berliinistä mestarikurssilla.
  1987 Talkootanssit uusinta Saaren kansanpuistossa, Dilber Tammelassa sekä tyyliliikuntakurssi, ohjaajana Jerzy Sidorowicz.
  1988 Henry Purcellin Dido and Aeneas Tammelan kirkossa, kapellimestari Ian Reid, Lontoosta, orkesteri Karlsruhesta.
  1989 Händelin oratorio Susanna Tammelan kirkossa.
1990-luku
  1990 Aleksanderin kamariorkesteri Tallinnasta Artexpossa, Forssassa, Verdin Requiem Tammelan koulukeskuksessa, Klemettiopiston vierailu.
  1991 Gergely Bogányin pianokonsertti Tammelassa, rentoutustuolin esittely laulajille sekä yhteistyötä kesäyliopiston kanssa.
  1992 Ensimmäiset Yöjazzit Vanhalla Norrilla ja Pergolesin ooppera Il Maestro di Musica
  1993 Leonard Bernstein, Stephen Sondheim West Side Story Tammelan koulukeskuksessa, paikalliset laulajat, orkesteri Latviasta, kapellimestari Jukka-Pekka Kuusela, ohjaaja Tuomo Salmela.
  1994 Mika Malin Höyhenprinsessa -satumusikaali Tammelassa ja Heikki Sarmanto Yöjazzeissa
  1995 15-v. juhlat, konserteissa mm. Petteri Salomaa, Unkarilainen ilta ja Lemmenlauluja Leimukalliolla.
  1996 Saaren kansanpuiston perinteinen juhannusjuhla otettiin musiikkipäivien ohjelmistoon
  1997 Tauno Pylkkäsen Huomenen kehrät -kantaatti Forssan kaupungin 150-vuotisjuhlassa.
  1998 Tammelan tenorit ja Teuron Torvet -konsertti Tammelan koulukeskuksessa.
  1999 Konsertteja laulaen ja soittaen, keskiaikainen mysteerinäytelmä Tammelan kirkossa esittäjänä Hildegard -ryhmä Orimattilasta


Alkuvuosien taiteilijavieraita >>

Vähän ennen vuosituhannen vaihdetta Forssan seudulla tapahtui suuri rakennemuutos. Koko Lounais-Hämeen elinkeinoelämän tärkein moottori, Finlaysonin puuvillatehdas, jonka ympärille kaupunki on syntynyt, lopetti silloin toimintansa. Sen ja muutaman muun suuren työnantajan menetys kiristivät alueen taloudellisen tilanteen äärimmilleen, työttömyys kasvoi, väki väheni ja kulttuurista tuli näissä olosuhteissa yksi suurimmista kärsijöistä. Säästöjen seurauksena kaupungin ja sen ympäristökuntien avustukset kulttuurilaitoksille ja muille kulttuuritoimijoille supistui, musiikkielämä hiipui ja orkesteritoiminta väheni olemattomiin.
Myös Lounais-Hämeen Musiikkipäivät joutui taloudellisiin vaikeuksiin. Tukien vähentymisen vuoksi se pakotettiin supistamaan tuntuvasti aikaisempaa toimintaansa ja lopulta kesäiset oopperakurssitkin jäivät tauolle. Vaikeuksista huolimatta yhdistys järjesti kuitenkin edelleen konsertteja ja vaikka siinä oli taloudelliset riskinsä, haluttiin niissä edelleen ylläpitää myös mahdollisimman korkeaa taiteellista laatua. Epävarmoissa oloissa musiikkipäivien edelliset aktiiviset toimijat tekivät valtavan määrän epäitsekästä työtä ja sijoittivat omia varojaan, jotta yhdistys voi omalta osaltaan pitää klassisen musiikin liekkiä palamassa ja huolehtia siitä, että korkeatasoisesti esitetty taidemusiikki oli edelleen saavutettavissa myös Forssan seudun yleisölle.

Tämän hetkinen tilanne

Viime vuosina Lounais-Hämeen Musiikkipäivien toiminta on alkanut sukupolven vaihdoksen myötä jälleen vilkastua ja yleinen mielialakin sen toiminta-alueella on muuttumassa innostuneemmaksi ja toiveikkaammaksi.

Nykyinen hallituksemme muodostuu nyt innovatiivisista, motivoituneista ja erittäin kokeneista musiikin, yhdistystoiminnan ja hallinnon ja talousosaamisen ammattilaisista, jotka ovat kansainvälisesti hyvin verkostuneita ja joiden suhteiden kautta on mahdollista saada nuorten lahjakkuuksien lisäksi myös kansainvälisiä huippuyhtyeitä esiintymään tilaisuuksiimme. Hallitus onkin ottanut kunnia-asiakseen lounaishämäläisen musiikkielämän ja Lounais-Hämeen Musiikkipäivien elvyttämisen ja se projekti on nyt hyvässä vaiheessa. Yhdistyksen talous on kunnossa, jäsenmäärä kasvussa ja tulevaisuus näyttää valoisalta.

Toiminnan päämääriä

Koska Lounais-Hämeen Musiikkipäivät on alueensa vanhin merkittävä konserttien tuottaja, pyrkii se ohjelmasuunnittelussaan ottamaan toiminta-alueensa kaikki asukasryhmät huomioon. Laadusta tinkimättä konsertteja järjestetäänkin säännöllisesti koko Lounais-Hämeen alueella ja useimmat vieraamme esiintyvät varsinaisen konserttinsa lisäksi myös alueen hoitolaitoksissa ja kouluissa. Myös ohjelmavalinnoissa pyrimme olemaan mahdollisimman monipuolisia.

Joka kesä, jo 1990-luvun alusta alkaen yhdistykseemme on järjestänyt suuren suosion saavuttaneita kesäillan jazz-konsertteja ja myös kansanmusiikkia pyrimme mahdollisuuksiemme mukaan tarjoamaan ydinalueemme klassisen musiikin ohessa. Monipuolisella tarjonnalla, edullisilla lippujen hinnoilla sekä lukuisilla hoitolaitos- ja kouluvierailuilla ja esim. toreilla tapahtuvilla ilmaisesityksillä toivomme myös yleisömme rohkaistuvan ylittämään musiikin genrerajoja ja kuuntelemaan myös itselleen vieraamman musiikin konsertteja.

Kesällä 2019 yhdistys järjesti jo perinteisten kesäillan jazz-konserttien lisäksi maineikkaan espanjalaisen kamariorkesterin Concerto Malagan vierailun. Orkesteri esiintyi sekä Musica Kalevi Aho- festivaalilla solistinaan Wienin filharmonikkojen harpisti Anneleen Lenaerts, että omalla konsertillaan Tammelan keskiaikaisessa kirkossa ja iltapäivämatinealla paikallisessa Ruisluodon vanhusten palvelukeskuksessa. Orkesterin kaikki konsertit olivat yleisömenestyksiä.

Edellisenä syksynä 2018 Lounais-Hämeen Musiikkipäivät kutsui Petroskoin nuorten taidekoulun opiskelijoita ja opettajia konserttimatkalle Forssaan ja tämäkin vierailu sai hienon vastaanoton. Domrista, balalaikoista ja muista venäläisistä kansansoittimista muodostettu yhtye esiintyi kahdessa forssalaisessa palvelukeskuksessa, yhdessä koulussa sekä piti yhden oman konsertin.

Talvisin yhdistyksemme on viimeisen parin vuoden aikana järjestänyt taloudellisesta tilanteestaan riippuen yksittäisiä kamarimusiikkikonsertteja, joiden esiintyjinä ovat olleet Petteri Salomaa, Minttu Siitonen, Keijo Aho, Markus Tuukkanen, Sanna Mansikkaniemi, Ilpo Laspas, Reeta Aho, Chantal Largier, Silja Aalto, Matias Haakana, Jussi Aalto ja Anu Kosonen. Kesäillan jazz-konserteissa on viime vuosina esiintynyt Atro ”Wade” Mikkola, Seppo Hovi, Janne Hovi, Erkki Liikanen, Pekka Toivanen, Antti Sarpila, Martti Vesala sekä Joonatan Rautio.

Vuodelle 2020 yhdistyksellä oli jo resursseja suunnitella aikaisempia vuosia laajempi kesäkonserttisarja, mutta korona- pandemian vuoksi sekä se että kevääksi suunnitellut konsertit jouduttiin perumaan. Kesälle sovitut ulkomaiset esiintyjävieraamme, maailmankuulu italialainen jousikvartetti Quartetto di Cremona ja saksalainen Philharmonie Leipzig suhtautuivat tilanteeseen kuitenkin kollegiaalisesti ja lupasivat järjestää aikataulunsa niin, että voivat tulla juhlistamaan kesällä 2021 järjestettävää Lounais-Hämeen Musiikkipäivien 40-vuotisjuhlafestivaalia.

Syyskuussa järjestetyn ensimmäisen konserttisarjan esiintyjä oli Trio MER (Reeta Aho, viulu, Markus Hallikainen, sello ja Emma Koponen, piano). Yhtye esiintyi Forssan lisäksi Ypäjällä ja Tammelassa. 18.10. esiintyivät Suomen kansallisoopperan orkesterin sooloalttoviulisti Riitta-Liisa Ristiluoma ja Radion sinfoniaorkesterin sellisti Mikko Ivars Urpolan kartanossa Humppilassa. 7.11. oli tarkoitus järjestää kitaristi Raoul Björkenheimin ja hänen eCsTaCy-yhtyeensä (Pauli Lyytinen saksofoni, Jori Huhtala, basso, Markku Punaskari, lyömäsoittimet) jazz-rock- maailmanmusiikkikonsertti Jokioisten tietotalolla, mutta se jouduttiin viime hetkellä perumaan yhtyeen jäsenen sairastuttua Covid-19 viruksen aiheuttamaan tautiin. 15.11. Jokioisten kirkossa järjestettiin Suomalaisen barokkiorkesterin FiBOn muusikoiden konsertti ”Valoa marraskuun pimeyteen”. Konsertissa esiintyvät Juho Punkeri, tenori, Anne Pekkala ja Kaisa Ruotsalainen, viulu, Laura Kajander, alttoviulu, Lea Pekkala, sello, Marianna Henriksson, cembalo, Hanna Haapamäki, traverso.
Syyskauden päätti 22.11. Forssan työväentalon musiikkisalissa Virtuosi di Kuhmo -kamariorkesterin sekstetin konsertti, jonka ohjelmassa oli Mozartin ja Koesslerin jousisekstetot. Virtuosi di Kuhmon Forssan konsertissa soittivat Emma Vähälä ja Reeta Maalismaa, viulu, Riitta-Liisa Ristiluoma ja Olli Kilpiö, alttoviulu, Mikko Ivars ja Jussi Vähälä, sello.

Kunniajäsenet

Lounais-Hämeen Musiikkipäivien kunniajäseniksi on nimetty seuraavat henkilöt:

Ritva Asikainen, Jussi Laukola, Erkki Liikanen, Elisa Myyrinmaa, Tapani Myyrinmaa, Maila Ojanen, Kerttu Rautio-Mansikkaniemi, Pekka Salomaa, Mirja Salomaa, Auvo Sarmanto, Ritva Vastamäki, Liisa Ranki